Roemenië biedt interessante avonturen in de culinaire wereld. Verwacht soepen, stoofschotels, kwaliteitsvlees, lokale kazen, goede wijn en, natuurlijk, tuica.
Roemeens eten (een volledige post van mijn man, hij is een chef-kok – opent in een nieuw tabblad) is hartig, eenvoudig, vlezig en goed. We waren allemaal verbaasd over hoe lekker we het vonden.
Je vindt er goede producten, veel biologisch en op traditionele wijze geproduceerd.
Dorpskoeien voeden zich met wilde bloemen om geweldige melk en boter te maken, zelfgebakken brood en jam zijn gemakkelijk te vinden en er zijn tal van traditionele gerechten om te ontdekken.
Sarmale cu Mamaliguta, gevulde koolbladeren met polenta, is een feestelijk gerecht en ons favoriete Roemeense gerecht tot nu toe.
Verwacht een hete chili, vers of ingemaakt, en een klodder zure room (smantana) aan de zijkant.
Mici of Mititei zijn een opgerolde vleesworst, zonder vel (rechtsboven, boven). Geserveerd met mooie mosterd aan de zijkant. Dit is Roemenië’s traditionele en meest typische straatvoedsel en als je honger hebt, vind je een grill die mici serveert buiten de meeste supermarkten of op elke markt. Het zal waarschijnlijk naast de placinta (een grote gebakken deeg cake, zoet of hartig) en de funnel cake kraampjes staan.
U vindt er ook een overvloed aan soepen, waarvan sommige vegetarisch zijn, en een overvloed aan kazen en gerookte vleeswaren.