Roemenen houden echt van eten. Ze houden ervan om een volle tafel te hebben met allerlei lekkers, vooral voor de feestdagen. Tegenwoordig raden voedingsdeskundigen ons aan gezond te eten, dat wil zeggen veel rauwe groenten en fruit, die specifiek zijn voor het gebied waar we wonen en afhankelijk van het lopende seizoen.
Roemenen weten wat gezond eten betekent, maar dat betekent niet dat ze hun beroemde eten opgeven. Roemenen hebben speciale traditionele gerechten. Zoals in elk land, zijn er verschillende regio’s met verschillende originele beroemde specifieke gerechten.
In Transsylvanië bijvoorbeeld, halen huisvrouwen voor de traditionele zondagse maaltijd een vette kip, plukken de veren en koken een noedelsoep, maar niet een soort noedels. Ze maken die noedels, net als de rest van het eten, thuis. Die soep staat op de lijst van beroemde Roemeense gerechten.
Er zijn enkele soorten beroemde Roemeense gerechten, die van de Oostenrijkers zijn geleend, bijvoorbeeld de schnitzel bereid met gebakken aardappelen. Deze specialiteit wordt gekookt na terugkomst uit de kerk, omdat de Roemenen ook op dit gebied een traditie hebben, net als vele anderen. Zij gaan altijd op zondag naar de kerk. Als bewijs hiervan wordt het schnitzel-ritueel vandaag de dag in heel Transsylvanië nog steeds in ere gehouden. Natuurlijk gaat dit alles gepaard met goede kwaliteit wijn en zelfgemaakte palinca (een sterke drank gemaakt van druiven of pruimen).
Als dessert bakken de vrouwen meestal speciale koekjes en allerlei soorten taarten. De bekendste zijn de taarten en de koekjes met notencrème of vanille, uiteraard gebakken in de oven van de houtkachel. Roemenen hebben ook een traditie in het bakken van zelfgebakken brood in een speciale aarden oven.
Dat is een van de traditionele beroemde Roemeense voedselspecialiteiten. Het grote pluizige brood werd, en wordt nog steeds, gemaakt van aardappelen en tarwemeel, en alle ingrediënten die voor het bakken ervan worden gebruikt zijn natuurlijk. Iedereen zou dit soort brood moeten proeven, want het is erg lekker, de korst is erg knapperig en de smaak is bijzonder.
Of het nu gaat om speciale originele traditionele beroemde Roemeense gerechten, of om enkele geleende invloeden, de variëteit van de kookafdeling is enorm. Waar we het ook over hebben, alle resultaten kunnen worden gecategoriseerd als smakelijk.
Veel mensen kiezen hun eten tegenwoordig onder invloed van de kleur van de verpakking of de kleur van het voedsel zelf. Helaas zijn er generaties die de smaak van een in de tuin gekweekte tomaat of de smaak van een op maïs gekweekte kip niet kennen.
Roemenen kunnen het zich nog steeds veroorloven conservatief te zijn over de culinaire kunst. Natuurlijk koken niet alle Roemenen thuis en eten ze niet altijd het traditionele, beroemde eten. Er zijn mensen die eraan gewend zijn geraakt om kant-en-klaar voedsel te eten, en die warmen het gewoon op in de magnetron.
Het traditionele wereldberoemde Roemeense eten is echter iets dat iedereen zou moeten proberen. Het is onmogelijk om niet van de beroemde “sarmale” (koolrolletjes) te houden, of van de verschillende soepen en “ciorba” (bouillon), gekookt volgens speciale Roemeense recepten.