Roemeense keuken – Delicatessen met kool en kaas – Reisblog Roemenie

Rondreis Roemenie
All, Alles Inclusief, Blog Rondreis Roemenie

Roemenen eten als volk graag allerlei smakelijke gerechten. De Roemeense keuken staat dan ook bol van watertandende recepten. Je kunt kiezen uit zowel alledaagse bereidingen als delicatessen, die alleen bij speciale gelegenheden worden bereid. Kijkt u maar eens naar twee bereidingen: traditionele kaasballetjes en koolrolletjes.

Roemenen hebben een hekel aan vertragingen bij het bereiden van iets lekkers als ze er eenmaal een besluit over hebben genomen. Laten we dus maar meteen beginnen met de kaasbal, die je in elke goede lijst van Roemeense recepten kunt vinden. De kooktijd voor deze bereiding is ongeveer een uur.

Om kaasballen te bereiden moet u een saus van maïsmeel en een vulling maken. Voor de saus heb je 350 gram maïsmeel, ongeveer een halve theelepel zout en anderhalve liter water nodig. Voor de vulling heeft u 4 eieren, 50 gram boter en twee soorten kaas van in totaal 300 gram nodig. De kaassoorten die het meest geschikt zijn voor deze bereiding zijn balgkaas (“branza de burduf”) en “telemea”, een met zout gearomatiseerde kaas.

Om te beginnen kookt u de eieren en maakt u een lichte saus van maïsmeel. Voor de authentieke toets is een aarden pot onontbeerlijk voor het koken van de kaasballetjes. Het geeft de echte Roemeense smaak aan de bereiding. Voor het beste resultaat moet u de pot 15 minuten in koud water laten weken en vervolgens de binnenkant met voldoende boter insmeren, zodat de kaasballetjes er niet aan blijven kleven.

Wanneer de saus van maïzena gaar is, giet u een derde deel in de aarden pot. Snijd vervolgens de balgkaas met een vork in kleine stukjes en verdeel de gekookte eieren in tweeën. Doe vervolgens de balgkaas en de twee gehalveerde eieren erin, samen met een theelepel boter. Vervolgens nog een derde van de saus, twee gehalveerde eieren en de zoute kaas. Vul aan met de saus die over is en je hebt je kaasballetjes klaar.

Het volgende recept dat we met u gaan delen is de koolrol, en het is net zo’n belangrijk onderdeel van de traditionele Roemeense keuken als de kaasbal. Het kost je een half uur om de ingrediënten klaar te maken, en drie keer zoveel tijd om ze in de oven te bakken.

De basisingrediënten van de koolrol zijn een kilo gehakt, twee uien (niet te groot), wat glazuur, 200 gram rijst, twee lepels tomatenpuree, een theelepel zout, een scheutje peper, twee laurierbladeren en een hete peper. Er is ook een zuurkool van normale grootte nodig, maar pas nadat u die minstens twee uur in water heeft ondergedompeld om het zout te verwijderen. Als u rauwe kool gebruikt, moet u deze laten schrikken.

De uitrusting die nodig is om de koolrol te koken omvat de nu bekende Roemeense aarden pot, samen met typisch keukengerei zoals een gehaktmolen of keukenrobot, een fornuis met een verplichte oven, enzovoort. De voorbereiding van de ingrediënten voor het koken omvat het hakken van het vlees met behulp van de keukenrobot of de gehaktmolen en het hakken van de uien en de groenten. Meng nu het gehakt, de fijngehakte uien en de groene reepjes met de rijst, de tomatenpuree, zout en peper. Vervolgens rolt u ze in koolbladeren en zijn ze klaar om te koken.

Deze traditionele bereidingen vertellen ons veel over de overwegend pastorale levensstijl van Roemenië door de eeuwen heen. Je ziet de boeren en herders al zitten aan een traditionele maaltijd, met zelfgestookte drank en grapjes om de tafel, gezellig aan het eind van een dag zwoegen op de velden en de weiden van het Roemeense platteland.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *