Plan je een reis naar Roemenië en vraag je je af hoe je moet eten als je vrienden/familieleden bezoekt of gewoon in het hotel verblijft? Nou, laten we eens een kijkje nemen op de manier waarop de mensen van het opzetten van hun eettafel en genieten van elkaars gezelschap zodra ze zitten rond de tafel.
Het plaatsen van de gerechten
Iedereen die aan tafel zit, heeft twee borden voor zich – voor de eerste en de tweede gang.
Het mes ligt rechts en de vork links.
Opdienen van de maaltijd
De maaltijd wordt opgediend door de gastheer, meestal de vrouw des huizes, maar soms mogen de leden van de familie zichzelf helpen.
Tafelmanieren In:
Het is beleefd om te wachten tot alle gasten rond de tafel verzameld zijn alvorens met eten te beginnen. Het wordt als onbeleefd beschouwd om iets te zeggen terwijl u op het eten aan het kauwen bent. Roemenen praten echter veel tijdens de maaltijd. Het is onbeleefd om de tafel te verlaten voordat iedereen klaar is met eten. Het is ook onbeleefd om te roken terwijl de andere mensen de maaltijd serveren of nog aan het eten zijn.
Aan het eind van de maaltijd bedanken de mensen de gastheer of gastvrouw en feliciteren hem of haar met de heerlijke maaltijd. Ook als je niet van de maaltijd hebt genoten, is het beleefd om de gastheer of gastvrouw te bedanken, want hij of zij heeft veel moeite gedaan om de maaltijd te bereiden, waarschijnlijk ter ere van jou als gast van het huis.
Traditionele gebruiken in:
Er zijn twee traditionele feestdagen, waarop alle leden van de familie bijeenkomen, Kerstmis en Pasen. Met Kerstmis eet men gewoonlijk varkensvlees en met Pasen eet men gewoonlijk lamsvlees. Traditioneel eten en drinken bestaat meestal uit twee hoofdgerechten en een nagerecht. De traditionele tweede gang is gehaktballetjes in kool.
Het toetje is meestal ijs of cake. Roemeense volwassenen drinken wijn en pruimenbrandewijn, plaatselijk bekend als Tuica, dat de traditionele alcoholische drank is. Aan het eind van de maaltijd drinken de Roemenen af en toe koffie. Kinderen drinken meestal sapjes. Restaurants zijn populair in Roemenië en mensen die veel tijd doorbrengen met werken, lunchen of dineren soms in een restaurant, met hun familie of vrienden. Zo’n avond in een restaurant kan heel aangenaam zijn na een dag hard werken.
Waarom probeert u niet wat tijd door te brengen met een Roemeense familie, genietend van een heerlijke Roemeense maaltijd, een smaakje van de plaatselijke pruimenbrandewijn en een levendige en onderhoudende tijd?