Er zijn momenten waarop we op zoek zijn naar iets echt lekkers om te eten, en niet weten wat we ermee aan moeten. Het voedsel uit de schappen is meestal niet goed genoeg, omdat het te veel conserveringsmiddelen bevat en niet natuurlijk smaakt. Ook hebben we misschien niet genoeg tijd om zelf gourmetschotels te bereiden. In dergelijke situaties kunnen gemakkelijk te bereiden Roemeense lekkernijen u te hulp schieten.
Neem bijvoorbeeld de eenvoudige Roemeense donuts. Alles wat u nodig hebt om deze heerlijke traktatie te maken, zijn 500 gram bloem, 120 gram boter, ongeveer 40 gram gist, 250 ml warme melk, een eetlepel suiker, een snufje zout, een theelepel rum, wat citroenschil en twee eidooiers.
Meng eerst de gist en de suiker en wrijf ze samen tot ze een stroperig uiterlijk krijgen. Doe er dan één voor één de boter bij, de dooiers één voor één, de rum, de schil, de melk, en tenslotte de bloem. Zet het deeg ongeveer 20 minuten opzij en laat het rijzen. Spreid het deeg uit tot een dikte van enkele centimeters en snijd er met een glazen tuimelaar donutvormen uit. Laat ze nog eens 20 minuten rijzen en ze zijn klaar om te bakken.
Een ander gemakkelijk Roemeens recept dat goed is voor de smaakpapillen is de aardappelbouillon. De benodigde ingrediënten zijn 600 gram aardappelen, 100 gram uien, 100 gram wortelen, 50 gram peterselie, een liter borsch, een bosje groene peterselie en nog een bosje lavas, samen met een beetje zout.
Hak de uien en de verdure fijn en bak ze samen in olie. Giet er vervolgens wat water bij en voeg een snufje zout toe. Snijd de aardappelen in vierkante vormen en doe ze erbij, laat het geheel koken. Kook ook de borsch apart, en voeg die toe aan het mengsel zodra de aardappelen gaar zijn. Voeg zout naar smaak toe. Garneer het geheel met nog wat verdure en het is klaar om te serveren.
Als u een vleesbereiding wilt maken, zijn gehaktballetjes misschien wat u zoekt. Het is een typisch Roemeens gerecht dat weinig van uw inspanning en tijd vergt. U hebt 500 gram gehakt, 50 gram brood, 50 gram uien, 3 tot 4 teentjes knoflook, een ei, olie, peper, zout, en peterselie of dille nodig om deze heerlijke bereiding te maken.
Om te beginnen hakt u het vlees fijn met behulp van een hakmachine. Dompel het brood een beetje in water en knijp vervolgens het water eruit. Fruit ook de uien in een paar lepels olie gedurende ongeveer een minuut.
Voeg het gehakt, de gehakte peterselie of dille, een ei, een beetje peper, zout en knoflook toe en meng alles goed door elkaar. Giet wat bloem of paneermeel op een bord en houd het apart. Maak vervolgens kleine balvormpjes van het gehaktmengsel en rol ze over de bloem of korst. Verwarm nu een pan een paar minuten voor op een matige temperatuur, giet er olie in van een halve centimeter diep en bak de gehaktballetjes snel. Bak ze aan één kant, draai ze om en bak nog wat en haal ze dan uit de pan om er nieuwe in te doen. Om ze warm en zacht te houden, leg je ze in een kom boven een pan met heet water en dek je ze af met een deksel.
Serveer warm met groenten of salade zoals bonen, kool, spinazie of sla. Om koud te serveren, garneer met groene peper, tomaten, radijs of mosterd. U hebt nu een gemakkelijk te bereiden, heerlijk Roemeens gerecht klaar, dat u kunt klaarmaken wanneer u weinig tijd hebt.